Current Affairs MCQs 03 September 2025

Q1. World Coconut Day was observed on?
A. September 01
B. September 02
C. September 03
D. August 31

Show Answer

Answer: B. September 02
Explanation: World Coconut Day is Celebrated on September 02 every year. The Coconut Development Board (CDB) has its headquarters in Kochi, Kerala. It also maintains regional offices in other cities, including Bengaluru, Chennai, Guwahati, and Patna.

Q2. Which initiative was launched by APEDA to empower agri-food startups and boost exports?
A. KISAN Bharat
B. BHARATI
C. AgriTech Vision 2030
D. Krishi Gateway

Show Answer

Answer: B. BHARATI
Explanation: BHARATI (Bharat’s Hub for Agritech, Resilience, Advancement and Incubation for Export Enablement) aims to empower 100 agri-food startups, drive innovation, and achieve $50 billion agri-food exports by 2030.

Q3. The 14th edition of Exercise MAITREE (2025), a joint military exercise between India and Thailand, was held in which location?
A. Fort Vachiraprakan, Thailand
B. Shillong, Meghalaya
C. Umroi, Meghalaya
D. Chennai, Tamil Nadu

Show Answer

Answer: C. Umroi, Meghalaya
Explanation: MAITREE-XIV was conducted at the Joint Training Node (JTN), Umroi from 1–14 September 2025 with participation from the Indian Madras Regiment and Royal Thai Army.

Q4. The Vikram 32-bit Processor Launch Vehicle Grade Chip, presented to PM Modi at Semicon India 2025, is an upgraded version of which earlier ISRO microprocessor?
A. VIKRAM 2001
B. VIKRAM 1601
C. VIKRAM 2100
D. VIKRAM SCL

Show Answer

Answer: B. VIKRAM 1601
Explanation: The Vikram 32-bit chip is an advanced version of the indigenously developed VIKRAM 1601 (16-bit) used in ISRO’s launch vehicle avionics since 2009.

Q5. Who among the following Australian Cricket Player has announced his retirement from T20 internationals?
A. Pat Cummins
B. Adam Zampa
C. Josh Hazlewood
D. Mitchel Starc

Show Answer

Answer: D. Mitchel Starc
Explanation: Australian fast bowler Mitchell Starc has announced his retirement from T20 Internationals (T20Is).

Q6. Which mobile app was launched by the Cotton Corporation of India (CCI) to facilitate cotton procurement under MSP for farmers?
A. Kisan Mitra
B. Kapas Kisan
C. DigiCotton
D. CCI Connect

Show Answer

Answer: B. Kapas Kisan
Explanation: The Kapas Kisan app, launched by Union Textiles Minister Giriraj Singh, allows farmers to register, book slots, track payments, and get real-time procurement updates in multiple Indian languages.

Q7. Who is the current Governor of Kerala?
A. Shri Acharya Dev Vrat
B. Shri C.P. Radhakrishnan
C. Shri Rajendra Vishwanath Arlekar
D. Shri R. N. Ravi

Show Answer

Answer: C. Shri Rajendra Vishwanath Arlekar
Explanation:

  • Kerala Governor Rajendra Vishwanath Arlekar, in his capacity as Chancellor of A.P.J. Abdul Kalam Technological University and Digital University Kerala, has approached the Supreme Court.
  • He moved to Supreme Court to exclude the State Chief Minister’s role in the selection process of Vice-Chancellors (V-Cs).

Q8. Who is the current Prime Minister of Singapore (as of September 2025)
A. Lee Hsien Loong
B. Lawrence Wong
C. Gan Kim Yong
D. Tharman Shanmugaratnam

Show Answer

Answer: B. Lawrence Wong
Explanation:

  • Singapore Prime Minister Lawrence Wong arrived in New Delhi for a three-day official visit.
  • The visit is part of celebrations marking 60 years of India–Singapore diplomatic ties.

Q9. Consider the following statements:

  1. The 30th UN Climate Conference (COP-30) will be held in November 2025 in Belem, Brazil.
  2. Andre Correa do Lago, COP-30 President

Which of the following statements is/are correct?

A. Statement 1 is correct
B. Statement 2 is correct
c. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer: C. Both 1 and 2
Explanation:

  • The 30th UN Climate Conference (COP-30) will be held in November 2025 in Belem, Brazil.
  • Andre Correa do Lago, COP-30 President

Q10. East Coast Maritime and Logistics Summit was held in which of the following city?
A. Kolkata
B. Chennai
C. Vishakapatnam
D. Port Blair

Show Answer

Answer: C. Vishakapatnam
Explanation: East Coast Maritime and Logistics Summit was held in Vishakapatnam. It was organised by GFST and Maritime Gateway.

In this set of Current Affairs MCQs 03 September 2025, we have compiled questions from the most reliable and exam-focused sources. The content is carefully prepared from Press Information Bureau (PIB), and trusted newspapers, along with official government releases. At Readingroomz Current Affairs, we ensure that every important update is simplified, explained, and transformed into exam-ready questions and notes. This approach saves aspirants valuable time while making sure they never miss any crucial topic for UPSC, APPSC, SSC, Banking, and other competitive exams.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top