Current Affairs MCQs 15 September 2025

Current Affairs MCQs 15 September 2025

Current Affairs MCQs 15 September 2025

Current Affairs MCQs 15 September 2025 are provided here with detailed answers and explanations. These questions are designed to help students preparing for APPSC and other competitive exams. Practice these daily current affairs quizzes to strengthen your exam preparation.

Q1. In which of the following States, Bairabi-Sairang new rail line was inaugurated by the Prime Minister of India on his recent visit?
A. Assam
B. Mizoram
C. Manipur
D. Meghalaya

Show Answer

Answer: B. Mizoram
Explanation: PM inaugurated the Bairabi-Sairang new rail line (~51.38 km; 45 tunnels, 55 major + 88 minor bridges) and flagged off Sairang–Delhi (Anand Vihar) Rajdhani, Sairang–Guwahati, Sairang–Kolkata expresses. For the first time state capital region (Sairang, near Aizawl) has been connected to the national network.

Q2. In which district did the Prime Minister lay the foundation stone for projects worth over ₹7,300 crore on 13 September 2025?
A. Imphal East
B. Churachandpur
C. Aizawl
D. Kohima

Show Answer

Answer: B. Churachandpur
Explanation: The PM laid the foundation stone for multiple development projects in Churachandpur, Manipur, spanning roads, urban infrastructure, IT (MIND), and women’s hostels, with total outlay above ₹7,300 crore.

Q3. Former Chief Minister Donwa Dethwelson Lapang passed away recently. Which of the following State he served as the Chief Minister?
A. Assam
B. Mizoram
C. Manipur
D. Meghalaya

Show Answer

Answer: D. Meghalaya
Explanation: Former Meghalaya Chief Minister Donwa Dethwelson Lapang passed away in Shllong.

Q4. Prime Minister participated on the 100th birth anniversary of Bhupen Hazarika. Bhupen Hazarika was the famous singer of which state?
A. Assam
B. Mizoram
C. Manipur
D. Meghalaya

Show Answer

Answer: A. Assam
Explanation: Prime Minister participated on the 100th birth anniversary of Bhupen Hazarika. Bhupen Hazarika popular songs in Assam are ‘Sudhakantha’ (nectar-voiced) and the ‘Bard of Brahmaputra’.

Q5. Earlier Foreigners Tribunals (FT) are unique to Assam in dealing with illegal immigrants. As per new order Immigration and Foreigners Act, 2025 these powers has been given to which of the following?
A. Supreme Court
B. High Court
C. First Class Judicial Magistrate
D. Border Securing Forces

Show Answer

Answer: A. Assam
Explanation: Earlier Foreigners Tribunals (FT) are unique to Assam at present the powers has given to a first class judicial magistrate.

Q6. A famous conservative activist Charles James Kirk was shot dead during a university event. He belongs to which country?
A. USA
B. Israel
C. Germany
D. Brazil

Show Answer

Answer: A. Assam
Explanation: Earlier Foreigners Tribunals (FT) are unique to Assam at present the powers has given to a first class judicial magistrate.

Q7. Hindi Diwas was observed on?
A. September 13
B. September 14
C. September 15
D. September 16

Show Answer

Answer: B. September 14
Explanation: Hindi Diwas is observed in India on 14 September each year. It commemorates the adoption of Hindi as one of the official languages of the Republic of India.

Q8. Minakshi and Jaismine Lamboriya are the two sports persons who were in news recently. Do which sport they belongs to?
A. Table Tennis
B. Cricket
C. Boxing
D. Archery

Show Answer

Answer: C. Boxing
Explanation: Indian boxer Minakshi and Jaismine Lamboriya won gold medal in the 48kg and 75kg categories respectively at the World Boxing Championships 2025 held in Liverpool.

Q9. Which among the following countries hosting the 89th General Meeting (GM) of the International Electrotechnical Commission (IEC)?
A. India
B. Greece
C. United Kingdom
D. France

Show Answer

Answer: B. Greece
Explanation: The Bureau of Indian Standards (BIS) announced that India is hosting the 89th General Meeting (GM) of the International Electrotechnical Commission (IEC) from 15 to 19 September 2025 at Bharat Mandapam in New Delhi.

Q9. With which of the following countries India is participating its maiden Bilateral Maritime Exercise?
A. Island
B. Greece
C. Chile
D. France

Show Answer

Answer: B. Greece
Explanation: Indian Naval Ship Trikand a stealth frigate of the Indian Navy participating maiden Bilateral Maritime exercise between India and Greece at Salamis Bay port.

In this set of Current Affairs MCQs 15 September 2025, we have compiled questions from the most reliable and exam-focused sources. The content is carefully prepared from Press Information Bureau (PIB), and trusted newspapers, along with official government releases. At Readingroomz Current Affairs, we ensure that every important update is simplified, explained, and transformed into exam-ready questions and notes. This approach saves aspirants valuable time while making sure they never miss any crucial topic for APPSC Exams.

Scroll to Top